Dobrý den,
prosím, které potraviny, tekutiny jsou dobré na odstranění zácpy, jak řešit zácpu?
zde jsou rady z různých zdrojů:
- zjistil jsem, že ricinový olej je vynikající projímadlo (cca 1-2 lžíce, lépe začít s menším množstvím)
- Ráno 1 lžičku vlákniny (z lékárny) s tím potřeba vypít hodně tekutiny, alespoň 8 dcl (0,8 litru) a večer jablko a kousek melounu, další ráno na wc
- "PANGAMIN BIFI PLUS ... Zatím mě nikdy nezklamal."
- "mě zabírá úžasně lněné semínko a švestky"
- "rozdrcené lněné semínko zalét 1/2 litrem horké vody a vymačkat celý citron."
- "před spaním skořoupat mrkev.Mně to moc pomohlo."
- "pri zácpě pomůže kompotová šťáva"
- "Strava bohatá na vlákninu ... Pravidelný přísun potravy ... Dostatečný pitný režim ... Pravidelný a cílený pohyb ... Nezadržovat nucení na stolici ... Nácvik vyprazdňovacího reflexu. Jde o účinnou metodu, kdy nemocný chodí pravidelně v určitou ranní hodinu na WC, a to i když nemá pocit, že by se mu chtělo. Posedí si chvíli a snaží se vyvíjet přiměřený tlak na svěrač. Tím předává organismu informaci, že právě tato doba je vhodná k vyprázdnění. Je zapotřebí trpělivosti a skutečné pravidelnosti, než se dostaví výsledek."
- dále googlit: přírodní laxativum
také se objevují informace že NE sladké a klasické pečivo a doporučují se naopak potraviny s velkým množstvím vlákniny (+ dost vody k nim)
NEVHODNÉ potraviny podle Grenadie Malachova:
Strava vy-volávající zácpy: všechny druhy masa, čokoláda, kakao, sladkosti, bílý cukr, kravské mléko, vejce, bílý chléb, dorty a moučníky.