Zdravím všetkých,
chcem sa poradiť čo spraviť ďalej. Ide o moju babku. Posledné asi tri-štyri roky je tak raz ročne hospitalizovaná, lebo je vyskočí veľmi tlak, vždy to bolo o tom, že sa zistilo, že má málo minerálov, pár dní pobudla v nemocnici, minerály sa doplnili a bola relatívne OK. Cez Vianoce som jej kúpil elektronický tlakomer, aby si mohla sama merať tlak. Po tom, čo zistila, že si nameriava tlaky okolo 200/100 niekedy sme to začali riešiť. Bola začiatkom roka, niekedy v januári hospitalizovaná. zase minerály, ale zabudol som spomenúť ešte jednu vec. Vždy keď bola tie posledné roky hospitalizovaná ju to sprevádzalo tým, že sa jej čkalo, nemala chuť do jedla a nakoniec zvracala. Tak isto to bolo aj teraz začiatkom roka. Ako si začala merávať tlak aj sama (predtým manuálnym sme jej my merali preventívne občas) tak som sa začal zaujímať o lieky. Zistil som, že od poslednej hospitalizácie cca 6 mesiacov dozadu mala nejaké nové lieky na tlak a obvodná jej ich vôbec nepredpisovala, mala iba nejaký 1 liek + Concor Cor 2,5 a lieky nie priamo na tlak ako Eliqius. Tak som si myslel, že dobre nastavia jej normálne lieky, začne ich užívať a dá sa to do poriadku. Prečo jej ubúdajú minerály, prečo zvracia a štiká sa jej vtedy sa nezistilo. No a od tej hospitalizácie v januári je zvykne ten tlak stále vyskakovať, aj keď jej nastavili nové a silné lieky, ktoré aj medzičasom zmenili lebo prvé jej dali také čo jej nerobili dobre. Tlak sa neupravil, ale posledné tri týždne sme boli 3x na pohotovosti s tým, že jej prudko vyskočil tlak, nemohla dýchať, pri dýchaní chrčala alebo pískala. Tak je zase v nemocnici. Je to bohužiaľ nemocnica, ktorá nemá vonkoncom dobré meno a každý kto má trochu prehľad to veľmi dobre vie. Aj napriek kontaktom a tlačeniu na lekárov je to katastrofa. Máme pocit, že proste tým, že je už stará na to dlabú. Momentálne je tam 4 deň na JISke, nespravili jej absolútne žiadne vyšetrenie a iba jej dávajú lieky a skúšajú jej regulovať tlak. Avšak príčinu neriešia, netrápi ich prečo chrčí, píska a podobne, dnes taký záchvat mala dokonca tam, tlak 220 vraj na 150, čo sa mi nezdá, nevedela dýchať. Keď spala mala zase tep 35 až ju bola zobudiť doktorka. Začiatkom roka, keď bola hospitalizovaná, mala spravené vyšetrenia ako sono brucha, ct mozgu, nejaký rontgen a mala potom na doma tlakový holter. Proste nehľadajú príčinu, ktorá jej vyvoláva tieto stavy a obávam sa, že ak sa nezačne rýchlo hľadať, tak to už veľakrát nezvládne. Pritom príčina bude pravdepodobne buď v zlyhávajúcom srdci alebo čo predpokladám najviac v cievach. Nejakú cievu bude mať upchatú, kľudne sa jej mohla uvoľniť v tele zrazenia a doputovať k pľúcam, či obličkám a táto jej to spôsobuje. Len to treba vyšetriť a hľadať. Takéto veci sa dajú v pohode riešiť a liečiť a môže ešte rok žiť. Len neviem už fakt čo ďalej a ako ju dostať k človeku, ktorý bude mať záujem skutočne človeka liečiť a pomôcť mu. A hlavne, ktorý bude ochotný aj človeku niečo povedať a konzultovať a nie že nič nepovie a my nevieme ako na tom je a čo si myslí (ten doktor).Ďakujem za názory.