Na fritování nebo smažení brambůrek se používá řepkový olej té nejnižší kvality a není ztužený.
Pro výrobu arašídových křupek, protože se nesmaží a nefritují a olej se používá pouze k výrobě arašídové pasty, není možné používat neztužený tuk/olej.
V období vzniku produkce arašídových křupek v roce 1972 – 1995 se používal rafinovaný řepkový olej, kde po té bylo zjištěno vysoký obsah trans nenasycených kyselin,
které jak je známo jsou rakovinotvorné. Naše firma uchovává palm. olej při teplotě do 65°C, kdy nedochází k jeho chemickým změnám. Ano při smažení a fritování dochází k jeho změnám a tím se stane zdraví škodlivým, proto výrobci brambůrek a Chipsů byli nuceni tento olej přestat používat.
Proto se pro výrobu tohoto výrobku a jiných jako jsou např. čokolády, sušenky, všechny aromata použité do potravin, drogérie atd. začal používat Palmový olej.
Jeho struktura a udržitelnost je nenahraditelná jiným tukem pouze v případě, že by jsme museli jiný tuk zahřívat nad 75°C a přidávat do něj stabilizátory udržitelnosti a tím se dostáváme do problému se zdravou výživou. Výhodou palmového oleje je tuhnutí při pokojové teplotě a náhradou a adekvátní náhradou je kokosový tuk, který je o cca 20kč/kg dražší.
Nyní jsme certifikovaní zpracovatele celosvětové organizace RSPO SG palmového oleje v Malajsii, kde řádně platíme poplatky za obnovu palmových hájů a udržitelnosti jejich zdrojů. Odebíráme olej pouze od certifikovaných zemědělců, nad kterými dohlíží organizace RSPO, která řídí jejich těžbu a výsadbu.