Trhání/extrakce stoličky číslo osm (osmičky)
Jak to probíhalo?
Pak doktor tam měl ještě někoho dalšího, měl jsem z toho pocit, že je možné, že ten den věnoval zejména extrakcím a ten člověk byl možná chirurg.
Pan doktor potřel místo vpichu injekce vodičkou pro znecitlivění. Dále injekce do dvou míst kolem zubu. Necítil jsem žádnou velkou bolest, spíše tlak. Injekce nijak neprožívám když mi kůži znecitliví před vpichem je to úplně bez problému i když je to nepříjemné.
Čekání pár minut dokud lokální anestetikum nezačne působit. Pak na zub jakoby něco našrouboval, naprosto v pohodě, žádná bolest. Pak kleště speciálně na extrakci osmičky. A zub vykroutil krouživým pohybem. Bez bolesti. Extrakci bych hodnotil jako mnohem příjemnější/bezbolestnější než opravování zubu kdy se vrtá. Dal mi nějakou buničiny na zkus. Extrakce bezplatná, hrazeno pojišťovnou VZP.
Dále mi dala sestra lístek s pokyny co dělat po extrakci. Viz http://www.nechcikazy.cz/extrakce-zubu , odstavec "Po extrakci zubu".
Problém by mohl být pokud má člověk problém s tím, že se mu špatně zastavuje krvácení. Je potřeba nevytvářit v ústech podtlak a jazykem nezajíštět do místa vyjmutého zubu aby se zde vznikající krevní sraženina neodstraňovala. Jinak to bude pořád krvácet. Takže to je o disciplíně a sebeovládání. Dále je potřeba se fyzicky nenamáhat a odpočívat.
Nemá se tedy kloktat ani pít ani jíst. Já nepil asi ještě 6 hodin po zákroku, pak jsem začal pít pár loků tak aby nepřišel čaj do styku se zraněným místem.
Asi 2-3 hodiny po zákroku přestává anestetikum účinkovat, takže tehdy může místo po zubu trochu bolet. Bolest v mém případě nebyla tak silná aby nebylo možno při ní spát. Měl jsem drobnu tepotu (zima), takže jsem se pořádně oblékl i čepici
V noci bez problémů, před usnutím je potřeba si připomínat že musím být opatrný vůči tomu místu aby se tohojení nenarušilo.
Ráno ještě trochu oteklé to místo, ale už bez problémů, prakticky bez bolesti. Začínám už pít šalvějový čaj, šalvěj je prý protizánětlivá.
Četl jsem, že někdo má tzv. suché lůžko po extrakci, tedy nějaký bolestivý zánět v tom místě. Proto mám teď půst a jsem bez jídla. Akorát večer jsem měl trochu hlad, ale to se zažene čajem. Ani dnes nebudu jíst, možná něco večer. Nestojím o to abych si to místo narušil a nebo zanesl jídlem které tam uvázne a začne to bolet. Lidé drží půsty běžně i několik dnů bez problému.
Pak asi 5 dnů jíst opatrně. Jinak bez blesti, už je to týden.