Tuky jsou estery mastných kyselin. Mastné kyseliny mohou být nasycené a nenasycené.
Jak se liší tuky/mastné kyseliny nasycené a nenasycené a které jsou pro tělo zdravotně přínosnější a nebo alespoň méně škodlivé? děkuji
citace z internetu:
"nenasycené jsou kapalné, nasycené pevné"
"získává 30-60% veškerého příjmu kalorií z plně saturovaného kokosového oleje, vykazují téměř nulové množství kardiovaskulárních nemocí?" (saturovaný kokosový olej = nasycený olej)
"Největším zabijákem cév jsou nasycené mastné kyseliny, kterých řepkový olej obsahuje pouze kolem sedmi procent, zatímco ten adorovaný olivový 15 až 20%."
"Živočišné (= nasycené) tuky (= mastné kyseliny) je vhodné snížit na maximálně 10 % celkového energetického příjmu. 20 % by tedy měly tvořit tuky (= mastné kyseliny) rostlinné (=nenasycené)."
Zdroj
Zdroje mastných kyselin
NENASYCENÉ (Omega 3,6)
mořské ryby
"rostlinná semena a jejich oleje (řepkový, slunečnicový, olivový, sójový, dýňový, sezamový, klíčový, světlicový)."
lněné semínko (lněný olej)
dýňová/tykvová semena
vlašské ořechy
mandle
tofu
více 1
více 2
NASYCENÉ
"Nasycené ... mastné kyseliny si dokáže tělo vyrobit samo, pokud má dostatek základních živin."
více