Ahoj, četl jsem, že si někteří lidé myjí vlasy roztokem obyčejné jedlé sody (dá se koupit téměř v každém obchodě) + roztokem s octem.

Soda smývá mastnotu a ocet reguluje kyselost/zásaditost ?

zdroj: ŽádnĂ˝ šampĂłn, jenom krásnĂ© vlasy « Ĺ˝ena 007


Prof. F. Vyskočil: Podle mne naprosto dostatečné, ba přímo ideální. Jedlá soda (kyselý uhličitan sodný) je slabě zásaditá a především tvoří přírodní pufr,a spolu se slabou kyselinou je ideálním stabilizátorem optimální kyselost vlasového prostředí. Dřív se sodou pralo (tedy normální sodou Na2CO3) a bělilo.
Jak připravit „jemný roztok jedlé sody“(prof. F. Vyskočil):
1) Do misky dáme polévkovou lžíci (objem cca 15 ml) jedlé sody (v lékárně bývá lépe vyčištěná) a s vlažnou vodou uděláme kašičku, kterou vetřeme do namočených vlasů a chvíli 5-7 min. masírujeme bříšky prstů s krátkými nehty. Pak hlavu i s vlasy opláchneme a nakonec přelijeme 2 dcl vody s kávovou lžičkou (5-6 ml) 8% obyčejného, ale lépe jablečného octa, vytřeme a usušíme. Ženy někdy oplachují jen vlasy, ne kůži, záleží na zkušenosti.
2) Pro citlivější kůži, nebo kůži popraskanou, příp. svědivou, je vhodnější lžíci jedlé sody rozpustit ve 2 dcl vlažné vody.
Zdroj: Vlasy, ó vlasy! |